Hollande zonder Trierweiler op bezoek

Vorsten

20-01-2014 04:17:00

DEN HAAG – Dat president François Hollande maandag zonder zijn partner Valérie Trierweiler op officieel bezoek komt in Nederland, was vantevoren al afgesproken. De Franse media leggen er in hun voorbeschouwingen op het eendaagse bezoek echter de nadruk op. ‘Hollande maandag zonder Trierweiler in Nederland’, meldde de krant Libération bijvoorbeeld.

Het is de eerste buitenlandse reis van de president sinds de onthulling dat hij Trierweiler heeft bedrogen en een relatie heeft met de Franse actrice Julie Gayet. Het bezoek aan Nederland moet de schijnwerpers richten op andere zaken, zoals het verdiepen van de handelsrelaties en het verbeteren van de onderlinge contacten.

Hollande begint zijn bezoek met een ontvangst op paleis Noordeinde, waar hij wordt begroet door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Na een bezoek aan het parlement en een gesprek met minister-president Mark Rutte, keert hij terug op het paleis voor de lunch. Daarbij is ook prinses Beatrix aanwezig. In Den Haag gaat Hollande ook naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De Franse president wordt vergezeld door de ministers Pierre Moscovici (economische zaken), Stépgane Le Foll (landbouw) en Thierry Repentin (Europese zaken). In het kielzog van Hollande komt ook de top van het Franse bedrijfsleven mee. Daarbij zijn de bazen van AirFrance-KLM, L’Oréal, Danone, BNP Parisbas, Total en Thalys. Zij zijn uitgenodigd voor een rondetafelgesprek en diner in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waarbij premier Rutte gastheer is.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel