Rustige huwelijksverjaardag Fumihito en Kiko

Vorsten

29-06-2020 20:08:04

De Japanse kroonprins Fumihito en zijn vrouw kroonprinses Kiko hebben maandag de dertigste verjaardag van hun huwelijk thuis gevierd. Dat heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding laten weten. Bijzondere activiteiten waren er niet. Het kroonprinselijk gezin kijkt uit naar de mogelijkheid om de gebruikelijke werkzaamheden te hervatten. Vanwege de coronacrisis hebben ze de afgelopen maanden voornamelijk thuis doorgebracht.

Fumihito (54), die ook Akishino wordt genoemd, en Kiko (53) worden af en toe bijgepraat over de pandemie en de situatie in Japan, zoals dat ook gebeurt met het keizerspaar Naruhito en Masako. Het kroonprinselijk gezin heeft zich ook zeer vlijtig getoond. Met dochters Mako (28) en Kako (25) en zoontje Hisahito (13) en hulp van de hofhouding zijn uit plastic zakken 500 stuks beschermende kleding gemaakt ten behoeve van zorgpersoneel in ziekenhuizen van de Saiseikai Imperial Gift Foundation.

De kroonprins had op 19 april centraal moeten staan in een bijzondere ceremonie in het Keizerlijk Paleis waarin hij officieel zou zijn gepresenteerd als de nieuwe troonopvolger nadat zijn broer Naruhito vorig jaar mei de troon overnam van hun vader keizer Akihito. De Rikkoshi no rei-plechtigheid, die al was beknot vanwege de coronacrisis, werd uiteindelijk in zijn geheel uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt.

Datzelfde geldt voor een nieuwe huwelijksdatum voor oudste dochter prinses Mako. Die verloofde zich in 2017 met medestudent Kei Komuro, maar sindsdien is het huwelijk steeds weer uitgesteld. Financiële problemen van Kei’s moeder speelden daarbij een rol.

Meer Japan