Keizer Akihito: hou herinnering oorlog levend

Vorsten

2016-01-27 11:55:00

MANILLA – Keizer Akihito heeft de jongere generaties opnieuw opgeroepen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Dat deed de Japanse keizer op de Filipijnen, waar hij met zijn vrouw Michiko op staatsbezoek is.

Akihito vreest dat jongeren de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog vergeten. “Dit moet niet nog eens gebeuren”, legde de perschef van de keizer uit aan Reuters. “De oorlog gaat hem aan het hart, dat is de reden dat hij hier is.” Het keizerspaar legde woensdag een krans bij een monument voor de Filipijnse slachtoffers van de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

De 82-jarige keizer, die als kind in 1945 geëvacueerd werd uit Tokio, benadrukte al vaker dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten mag worden. Vorig jaar sprak Akihito, zeventig jaar nadat Japan zich overgaf, gevoelens van ‘diep berouw’ uit.

De keizer stond vorige maand, aan de vooravond van zijn verjaardag, ook stil bij de oorlog. “Ik geloof dat het voor de toekomst van Japan van groot belang is dat we een grondige kennis hebben van de laatste oorlog en er diep over nadenken.”


Meer Vorstenhuizen