Koningspaar bekijkt Truien van Loes in Tokio

Vorsten

2014-10-29 04:38:00

TOKIO – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de eerste ochtend van hun staatsbezoek aan Japan, dat woensdag begon met een welkomstceremonie bij het Keizerlijk Paleis in Tokio, een bezoek gebracht aan het futuristische designmuseum 21_21. Dat in 2007 geopende hippe museum moet dienen als een platform voor vormgeving, en een onderzoekscentrum.

Het koningspaar bekeek er een deel van de tentoonstelling ‘The Fab Mind: Hints of the Future in a Shifting World’, waarbij ze onder meer oog in oog kwam te staan met de ‘Truien van Loes’. Dat is een presentatie van het werk van de inmiddels 80-jarige Loes Veenstra uit de Rotterdamse wijk Charlois die sinds 1955 al meer dan 550 truien heeft gebreid. Die zijn enkele jaren geleden gedocumenteerd en vastgelegd in een kunstproject. Het project won vorig jaar de Nederlandse Design Prijs.

Aansluitend hadden koning en koningin een korte besloten ontmoeting met onder meer vertegenwoordigers van Dutch Design in Tokio.

Op het middagprogramma staat een ontmoeting in de residentie van de Nederlandse ambassadeur met een selectie van de Nederlandse gemeenschap in Japan en daarna een bezoek aan een shinto heiligdom en een boeddhistische tempel. Woensdagavond wordt het gezelschap weer verwacht in het Keizerlijk Paleis voor het staatsbanket, waar de keizer een welkomstwoord houdt en Willem-Alexander een toespraak houdt.


Meer Vorstenhuizen