Koningspaar leert over gezond ouder worden

Vorsten

2014-10-30 16:05:00

TOKIO – Koning Willem-Alexander is op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Japan op de universiteit van Tokio bijgepraat over de wijze waarop het land omgaat met de steeds ouder wordende bevolking. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst over ‘innovatieve leefomgevingen voor een vergrijsde maatschappij’. Een kwart van de Japanners is ouder dan 65 en de komende jaren groeit het aandeel van ouderen in de samenleving nog veel verder. Het regerings- en gezondheidsbeleid moet daarop worden afgesteld.

Uitgangspunt is om ouderen actief en fit te houden en ze contact te laten houden met de gemeenschap. Dat kan bijvoorbeeld door ze ook na hun pensionering een kans op werk te geven, vertelde de burgemeester van de stad Kashiwa, waar 40 procent van de bevolking boven de 65 is. Er zijn tal van proefprojecten op touw gezet, waarover inwoners persoonlijk met Willem-Alexander en Máxima spraken. Nederland staat eenzelfde vergrijzing te wachten en zou onder meer veel kunnen opsteken van de vergevorderde Japanse robottechnologie. Het koningspaar bekeek daarvan een aantal demonstraties.

Behalve op het terrein van gezond ouder worden, noemde Willem-Alexander ook de landbouw en windenergie als terreinen waarop Nederland en Japan kunnen samenwerken. Ook Abe zei in de tafelrede bij het aan het Nederlandse gezelschap aangeboden diner dat hij hoge verwachtingen heeft van de samenwerking op het gebied van landbouw. Vrijdag, de slotdag van het staatsbezoek, komt dit andermaal aan de orde tijdens een voedsel- en landbouwconferentie. Het koningspaar biedt die dag het keizerspaar, met wie donderdag informeel werd geluncht, ook een concert aan.

Abe betuigde donderdag zijn deelneming met de slachtoffers van vlucht MH17.


Meer Vorstenhuizen