Koningspaar op staatsbezoek naar Polen

Vorsten

22-06-2014 14:43:00

WARSCHAU – Polen is dinsdag en woensdag het eerste land waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek gaan. Het is een kort bezoek waarbij in hoog tempo aandacht is voor heden, verleden en toekomst. Dat gebeurt onder meer met een bezoek aan het Museum van de Opstand van Warschau, het bijwonen van een conferentie over innovatie en in Poznan meeluisteren aan het slot van een seminar over logistiek en transport.

Het koningspaar wordt in Warschau vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, die op de tweede dag plaatsmaakt voor collega Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel. Tegelijkertijd is er ook een grote Nederlandse handelsmissie in Polen, die ook het pad kruist van koning en koningin. Bedrijven als Heineken, KLM, Grontmij en de haven van Rotterdam zijn daarin vertegenwoordigd.

Na de ceremoniële ontvangst bij het presidentieel paleis Namiestnikowski volgt een kranslegging bij het monument voor de Onbekende Soldaat. Op deze plek wordt onder meer ook de bevrijding van Breda herdacht, waaraan een plaquette op de muur herinnert. Het monument is het enige onderdeel dat in 1944 min of meer overeind is gebleven toen de Duitse bezetters het paleis waarvan het deel uitmaakte met de grond gelijkmaakten. Plannen om het Saksische paleis te herbouwen zijn nog niet uitgevoerd.

Opstand

De Duitse bezetting komt ook aan bod bij het bezoek aan het Museum van de Opstand van Warschau. Die opstand brak uit op 1 augustus 1944. Warschau werd door de 63 dagen strijd en de daaropvolgende wraak van de Duitsers vrijwel geheel vernietigd. Het koningspaar krijgt er tekst en uitleg over. Daarvoor is er al gesproken over het in Polen gelegen voormalige vernietigingskamp Sobibor, dat onder meer met Nederlands geld wordt heringericht als herdenkplek.

Het Poolse aandeel in de bevrijding van Zuid-Nederland komt aan bod bij het monument voor generaal Stanislaw Maczek. Daar is een ontmoeting met Poolse veteranen, onder wie Marian Slowinski (95), de oudste nog levende bevrijder van Breda. Ook wordt het Poolse deel van de zogenoemde Bevrijdingsroute geopend. Eerder deze maand kwam al het deel in Normandië aan bod.

Handel en bedrijvigheid voeren de boventoon op de tweede dag, die wordt afgerond in Poznan.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord