Groothertog Henri ziet nieuwe Airbus 400M als eerste

Vorsten

09-10-2020 15:23:51

Groothertog Henri van Luxemburg heeft donderdag al een voorproefje gehad van wat de inwoners van Luxemburg en België vrijdag in de lucht te zien kregen: een Airbus 400M, het nieuwe militaire vrachtvliegtuig van beide landen. Er werd namelijk boven de grote steden in beide landen een welkomstvlucht gemaakt, waarna het toestel landde op de militaire lucht- en thuishaven Melsbroek bij Brussel.

Groothertog Henri had evenwel de primeur. Hij verwelkomde donderdag het gigantische toestel, dat de Hercules C-130 vervangt, op het vliegveld van Luxemburg. In een hangar van Cargo-Lux kreeg hij ook tekst en uitleg over de nieuwe aanwinst waarop beide landen heel lang hebben moeten wachten. In 2001 werd al besloten tot de aanschaf maar daarna werd de nodige vertraging opgelopen en ging ook het prijskaartje – inmiddels zo’n 130 miljoen euro – omhoog.

Henri mocht het toestel, dat zo’n 40 ton vracht kan vervoeren, van binnen bekijken alvorens het weer uit de hangar werd gehaald om naar België te vliegen waar het is gestationeerd. Op Melsbroek wordt inmiddels hard gebouwd aan een hangar voor het onderhoud, want er is op dit moment anders dan in Luxemburg geen plek waar de kolos terecht kan, zo meldde De Standaard. In totaal moeten er overigens zeven nieuwe vliegtuigen komen.


Meer Luxemburg

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.