Luxemburgse kardinaal herdenkt overleden groothertog Jean

Vorsten

07/05/2020 2:05 pm

2019-05-04 13:35:55 LUXEMBURG - Henri, Grand Duke of Luxembourg and Maria Teresa at the funeral of Grand Duke Jean of Luxembourg at Cathedral Notre-Dame of Luxembourg in Luxembourg City, Luxembourg on May 4, 2019. Grand Duke Jean of Luxembourg has died at 98, April 23, 2019.ROBIN UTRECHT

In de kathedraal van Luxemburg heeft kardinaal Jean-Claude Hollerich donderdagmorgen stilgestaan bij het overlijden van groothertog Jean (98), iets meer dan een jaar geleden.

De prelaat las een mis ter nagedachtenis aan het voormalige staatshoofd. Vanwege de coronapandemie was de plechtigheid niet toegankelijk voor publiek, maar zowel de groothertogelijke familie als belangstellenden konden via een livestream meekijken.

De kardinaal noemde groothertog Jean, die van 1964 tot 2000 regeerde, “een geweldige man in onze geschiedenis die zo belangrijk was en is voor de identiteit, voor de cohesie van alle Luxemburgers.” In het bijzonder wees hij ook naar de inzet van Jean tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij deelnam aan de geallieerde landing in Normandië en meewerkte aan de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland.

Echte familieman

Kardinaal Jean-Claude Hollerich noemde Jean daarnaast ook een echte familieman, die een bijzonder liefdevolle relatie had met zijn vrouw Joséphine-Charlotte. “Groothertog Jean was een man die loyaal was, loyaal aan zijn familie en loyaal aan zijn land, in goede tijden en in moeilijke tijden.”

In zijn gebeden besteedde de kardinaal ook bijzondere aandacht aan Jeans kleinzoon erfgroothertog Guillaume en diens vrouw Stéphanie, die elk moment ouders kunnen worden.

Gratis voor jou


Meer Luxemburg