‘Marechaussee is visitekaartje Nederland’

Vorsten

2014-10-19 10:10:00

DEN HAAG – De Koninklijke Marechaussee (KMar) bestaat deze maand 200 jaar. Prinses Beatrix is vrijdag als beschermvrouwe van het korps aanwezig bij de viering in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Het 6600 leden tellende militaire politiekorps is belast met de veiligheid van Nederland en zorgt voor de beveiliging van strategische plaatsen, zoals luchthavens en paleizen. Daarnaast heeft de marechaussee ook ceremoniële taken. De leden vormen bijvoorbeeld een erehaag in ceremonieel tenue bij de ontvangst van een buitenlands staatshoofd. ”De marechaussee is dan het visitekaartje van Nederland’’, zegt een woordvoerder.

In maart dit jaar zorgden de marechaussees onder meer voor de beveiliging van de internationale nucleaire top in Den Haag, waar ruim 50 regeringsleiders en staatshoofden bijeenkwamen. ”Dit was wel een van de hoogtepunten uit het recente verleden”, zegt de woordvoerder. Een ander gedenkwaardig moment was volgens hem de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne deze zomer. ”Ruim 100 marechaussees waren betrokken bij de beveiliging en het zoeken naar sporen en bezittingen.”

Missies

De KMar gaat altijd mee met missies van Defensie in het buitenland. De marechaussees behandelen dan onder meer overtredingen en ongelukken waarbij Nederlandse militairen betrokken zijn. De KMar maakt momenteel deel uit van een VN-missie in Zuid-Sudan en Mali.

Het Corps de Maréchaussée werd 26 oktober 1814 opgericht door koning Willem I. Hij wilde een centraal aangestuurde organisatie naast de al bestaande veldwachters en agenten. De Franse gendarmerie stond model voor dit op militaire leest geschoeide politiekorps, dat moest zorgen voor veiligheid op de grote wegen. Sinds 1908 wordt het korps ook ingezet om de paleizen te bewaken.

Standaard

In 1940 namen de Duitse bezetters het korps de koninklijke status af. De marechaussee ging toen op in de burgerpolitie. Na de bevrijding kreeg de marechaussee de toevoeging ‘Koninklijke’ weer terug. In 1998 werd de marechaussee een zelfstandig onderdeel van de krijgsmacht.

Koning Willem-Alexander reikte deze week op het Binnenhof in Den Haag een nieuwe Standaard uit aan de Koninklijke Marechaussee.


Meer Vorstenhuizen