Achter de deuren van Monaco’s Prinselijk Paleis

redactievorsten

2018-10-31 09:00:40

2002-08-30 10:17:26 TO GO WITH AFP STORIES ON MONACO AND HIS AILING PRINCE RAINIER. (FILES) Aerial view of the Monaco Rock taken 30 August 2002 showing the harbour (L), the Palace (foreground) and the old city background. AFP PHOTO/PASCAL GUYOT

Ook al openen steeds meer paleizen hun deuren voor belangstellenden, veel blijft nog altijd verborgen. Hoe groot is zo’n paleis eigenlijk? En hoeveel vertrekken heeft het? Vorsten geeft antwoord op deze en nog meer vragen. Met in deze aflevering: het Prinselijk Paleis van Monaco.

Sinds 1297 is het Prinselijk Paleis de residentie van het staatshoofd van Monaco. Dit is het enige paleis van de Grimaldi’s, de enige regerende vorstenfamilie met slechts één paleis. Momenteel wordt het bewoond door prins Albert en zijn vrouw prinses Charlène. In 2011 trouwden ze op de binnenplaats van het paleis. Hier bevinden zich twee sierlijke trappen, in de vorm van een hoefijzer, die naar de open galerij van Hercules leiden.

De kerkelijke inzegening van het huwelijk van Albert en Charlène werd voltrokken op de binnenplaats.

Het paleis is gelegen op de Rots van Monaco, 60 meter boven zeeniveau. Op deze plek werd in 1191 een Genuees fort gebouwd, waar niets van over is. Dankzij vele verbouwingen is het paleis een mix van verschillende stijlen, waaronder barok en classicisme. Het paleis heeft vier torens: St. Mary’s toren, Middelste toren, Zuidelijke toren en de Alle Heiligen toren. De St. Mary’s toren is in de 19de eeuw gebouwd door Charles III om het paleis op een middeleeuws fort te laten lijken.

Bijzondere ruimtes

De blauwe kamer wordt gebruikt voor recepties. De kamer dankt zijn naam aan de wanden die zijn bekleed met blauw brokaat.

De blauwe kamer.

Bezoekers kunnen onder andere de troonzaal en de kapel bezichtigen. Boven de troon in de troonkamer hangt het Grimaldiwapen en -motto: Deo Juvante (Latijn voor Met Gods hulp).

De Troonzaal.

Nog meer feiten

  • Het paleis heeft ruim 200 ramen
  • In de tuin ligt een zwembad
  • Elke avond wordt het paleis verlicht
  • Iedere dag om 11.55 uur vindt voor het paleis de wisseling van de wacht
  • In alle staatsievertrekken ligt marmer uit Carrara op de vloer

> Neem ook een kijkje in het Zweedse Drottningholm Slott


Meer Monaco

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana