Monaco viert verjaardag inhuldiging Albert

Vorsten

12-07-2020 11:32:24

Het vorstendom Monaco markeert zondag de 15e verjaardag van de inhuldiging van prins Albert II. Die volgde in 2005 zijn vader Rainier III op, die het ministaatje aan de Middellandse Zee regeerde vanaf 1949. Rainier (81) overleed op 6 april 2005 en na de drie maanden rouw volgde de eedaflegging door Albert.

Het prinselijk paleis plaatste zondag een kort filmpje over de 15 jaar onder het bewind van Albert. Hij zette Monaco op een andere koers. Albert wilde dat zijn land niet langer bekend zou staan als belastingparadijs maar als voorloper op het gebied van duurzaamheid, het tegengaan van klimaatverandering en bescherming van het ecosysteem. Niet alleen in eigen omgeving maar ook ver daarbuiten. Daartoe ging de prins zelfs naar de Noordpool en Antarctica.

Ongehinderd door de omvang van Monaco besloot Albert ook dat het vorstendom een rol moest spelen op het wereldtoneel, met een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping vorig jaar maart als bekroning. Albert werd ook ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin en kwam in 2014 op officieel bezoek in Nederland. Echtgenote Charlène, met wie hij in juni 2011 huwde, bleef op het laatste moment thuis omdat ze in verwachting was.


Meer Monaco

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord