Prins Albert kiest nieuwe regeringsleider voor Monaco

Vorsten

18-05-2020 18:36:23

Prins Albert II van Monaco heeft maandag officieel aangekondigd dat Serge Telle (65), de huidige minister van staat – een soort premier van het vorstendom – op 31 augustus vertrekt. In een verklaring van het paleis is de opvolger ook al bekendgemaakt: Pierre Dartout (66).

De vorst van Monaco heeft zelf het privilege om het hoofd van de regering aan te wijzen. Verkiezingen komen daar niet aan te pas. Het is gebruik, maar sinds 2005 niet langer een verplichting, om de regeringsleider te rekruteren in buurland Frankrijk. Pierre Dartout is op dit moment nog prefect van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, dat Monaco aan alle kanten omsluit. Ook zijn voorganger Serge Telle kwam uit het Franse bestuursapparaat.

De ‘Ministre d’État’ is na de prins de hoogste autoriteit in het vorstendom. Hij vertegenwoordigt de prins waar nodig, en treedt vaak ook op als minister van Buitenlandse Zaken in het vijfkoppige kabinet van Monaco. De aanstelling door de prins, die vroeger een lijstje met drie kandidaten kreeg van Parijs, is in principe voor drie jaar. Serge Telle, die in maart nog in quarantaine moest omdat hij net als Albert besmet was geraakt met het coronavirus, begon zijn werkzaamheden in 2016.

In zijn aankondiging stelde Albert te verwachten dat de minister van staat zich tot het einde van de zomer nog zal inzetten voor het welzijn en het economisch herstel van zijn land. Op 1 september begint dan de ambtstermijn van Pierre Dartout.


Meer Monaco

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.