Prinses Stéphanie van Monaco ontvangt eerste zilveren zandmunt

Vorsten

03-12-2020 10:02:45

Prinses Stéphanie van Monaco heeft donderdag het eerste zilveren exemplaar van de Nederlandse ‘zandmunt’ in ontvangst genomen. Arie van ’t Hof, de Nederlandse honorair consul-generaal in Monaco, overhandigde de munt aan Stéphanie. De munt, gebaseerd op een ontwerp van zandtovenaar Gert van der Vijver, wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen om 250 jaar circuscultuur te eren.

De prinses is beschermvrouwe van de Fédération Mondiale du Cirque. Van der Vijver werd bekend door het programma De Zandtovenaar. Hij maakte een circuspiste na op een lichtbak en maakte er met zand een kunstwerk op. De Koninklijke Nederlandse Munt zette de zandtekening om in een 3D-ontwerp en behield de structuur van zandkorrels op de uitgifte. Op de munt zijn een paard, trapezeartiesten en een clown te zien.

De ‘zandmunt’ is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Zo is er een zogenoemde coincard, een verzamelverpakking op creditcardformaat, en een zilveren en gouden munt. De verkoop van de munten is direct van start gegaan. Het zijn geen wettelijke betaalmiddelen.

De Koninklijke Nederlandse Munt lanceert jaarlijks een munt in de lopende serie Immaterieel Erfgoed in Nederland. Dit jaar is dus gekozen voor een eerbetoon aan het circus. In Monaco vindt jaarlijks het wereldberoemde Internationaal Circusfestival van Monte Carlo plaats waarbij de Monegaskische prinselijke familie nauw betrokken is.

Meer Monaco