Bewoners Haagse Marktweg: ophef rond bezoek koning overtrokken

Vorsten

2021-06-18 15:14:37

Bewoners van de ‘Mooiste Oranjestraat van Nederland’ vinden de ophef rond het bezoek van koning Willem-Alexander “zwaar overtrokken”. Donderdag bezocht de koning de Haagse Marktweg, waarbij niet alle coronamaatregelen werden nageleefd. Op beelden is te zien hoe koning Willem-Alexander handen schudt en van dichtbij op de foto gaat met buurtbewoners.

Volgens de nog in het oranje geklede broers Raymond en Peter Joekel kan de koning niet als schuldige worden aangewezen. Zij waren bij “het grote feest” aanwezig. “Hij gaf een keer een bekende van hem een hand, verder gaf hij allemaal boksen”, aldus Raymond. Hij begrijpt dat de koning niet 1,5 meter afstand kon aanhouden. “Iedereen liep achter hem aan. Moet hij dan het dak op rennen?”

Vrijdagochtend zeiden enkele demissionaire ministers dat de koning zich aan de coronaregels had moeten houden. De gebroeders Joekel worden “helemaal lijp” van de ontstane commotie. Ook andere buurtbewoners noemen de vermaningen van onder anderen demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) hypocriet. “Dat zijn mensen die zichzelf eerst niet aan de regels hielden”, vindt Hugo van der Horst. Volgens overbuurvrouw Farah Daman hoeft de koning zich helemaal niet aan de maatregelen te houden. “Hij maakt de regels toch niet?”

Ondanks alles kijken de buurtbewoners terug op een mooi feest. “Het was kicken”, zegt Raymond Joekel. “De koning op bezoek in je eigen straat. Ik ben trots.”


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana