Video: Fris welkom voor koningspaar in Noorwegen

Vorsten

09-11-2021 11:53:47

Koning Willem-Alexander is dinsdagmorgen samen met koningin Máxima op het voorplein van het Koninklijk Paleis in Oslo verwelkomd door koning Harald en koningin Sonja aan het begin van het staatsbezoek aan Noorwegen. Bij de begroeting was ook kroonprinses Mette-Marit aanwezig. Kroonprins Haakon moest uit voorzorg afzeggen vanwege een verkoudheid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor het paleis was een onder meer met dennentakken versierd podium neergezet, van waaraf beide vorstenparen de welkomstceremonie volgden. De hovenier had voor dennentakken gekozen omdat hij bang was dat bloemen zouden bevriezen, zo vertelde hij maandag bij het aanbrengen van de versiering. Rond het voorplein van het paleis waren overigens wel bloemen aangebracht in de Nederlandse én Noorse kleuren rood-wit-blauw.

In de druilerige regen hadden zich enkele tientallen belangstellenden verzameld om de welkomstceremonie gade te slaan. Ook was er een groep Nederlandse schoolkinderen aanwezig om Willem-Alexander en Máxima toe te zwaaien.

De koning inspecteerde de erewacht van de Koninklijke Lijfwacht. Koning Harald bleef op het podium achter. Na de plechtigheid ging het gezelschap naar binnen in het paleis waar prinses Märtha Louise, de oudste dochter van het koningspaar wachtte.

Willem-Alexander legt aan het begin van de middag een krans bij het Noorse oorlogsmonument en krijgt na een kort bezoek aan het parlement daarna een lunch aangeboden in het Koninklijk Paleis.

Meer Nederland