Koning: Russische invasie is schending van waar Europa voor staat

Vorsten

23-06-2022 13:42:03

Koning Willem-Alexander heeft zich tijdens zijn toespraak voor de Raad van Europa uitgesproken tegen de Russische invasie in Oekraïne. “Bruut geweld en machtsmisbruik mogen nooit het laatste woord hebben”, zei de koning. Willem-Alexander benadrukte dat “wij Europeanen” niet willen dat “de klok een eeuw wordt teruggedraaid”.

De koning benadrukte dat Europa in 2022 niet met geweld uit elkaar kan worden gedreven. “Of dat geweld kan worden gebruikt om een volk van zijn vrijheid te beroven.” Willem-Alexander doelde daarmee op de Russische invasie van Oekraïne in februari, die hij omschreef als “een schokgolf”. “De Russische invasie is een flagrante schending van alles waar onze familie van Europese naties voor staat.”

“We willen niet terug naar een tijd van ‘might is right’, of naar een tijdperk van extreem nationalisme, haatzaaiende propaganda en terreur. Die geesten uit het verleden mogen niet terugkeren”, aldus Willem-Alexander. De koning sprak uit dat dat voor iedereen “heel duidelijk” moest zijn.

Vluchtelingen

Willem-Alexander sprak zijn waardering uit voor de buurlanden van Oekraïne, voor de manier waarop zij in actie kwamen om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Ook sprak de Nederlandse vorst over de vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. “Ik heb er een aantal ontmoet en ben diep geraakt door hun verhalen. Jonge moeders met kleine kinderen, die haastig hun spullen in weekendtassen stopten. Mensen van wie de huizen zijn afgebrand kort na te zijn beschoten.”

“Juist in deze tijd moeten we als Europeanen samen staan”, vervolgde de koning. “Stap voor stap hebben we samengewerkt om een steeds hoger beschermingsniveau te bereiken. De Raad van Europa is een van de belangrijkste drijvende krachten geweest achter deze inspanningen.”

Meer Nederland