Koningin Máxima leert bij over nationale supercomputer

Vorsten

16-09-2021 13:27:04

Koningin Máxima heeft donderdag in Amsterdam de nationale supercomputer Snellius geopend. De vorstin leerde tijdens de openingsbijeenkomst van alles over de supercomputer die wetenschappelijk onderzoek in Nederland tien keer zoveel rekenkracht biedt als zijn voorganger.

De nieuwe supercomputer is nodig omdat wetenschappers voor hun onderzoek steeds meer rekenkracht en mogelijkheden voor dataopslag en dataverwerking nodig hebben. Snellius is zo ontworpen dat het voor alle wetenschapsgebieden kan worden gebruikt. De supercomputer komt net als zijn voorganger Cartesius in de Amsterdam Data Tower op het Amsterdam Science Park te staan.

Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gesproken over hoe supercomputers worden ingezet bij wetenschappelijk onderzoek en bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Ook demissionair Minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) was bij de opening aanwezig.

De koningin werd bij de bijeenkomst gespot met een gespalkte hand. De Rijksvoorlichtingsdienst liet donderdag eerder op de dag weten dat Máxima haar rechterhand deze zomer heeft verwond en daar een lichte breuk aan heeft overgehouden.


Meer Nederland