Nieuwe euro’s donderdag in portemonnee

Vorsten

2014-01-22 11:18:00

UTRECHT – Verzamelaars wereldwijd hebben zich al gemeld voor de nieuwe euromunten met de beeltenis van koning Willem-Alexander. Het ontwerp van fotograaf Erwin Olaf werd eind oktober door de koning zelf onthuld, woensdag slaat Willem-Alexander in Utrecht symbolisch de eerste munt en donderdag worden ze in omloop gebracht. Dat wil zeggen, zes van de acht euromunten. De 1 en 2 cent zitten alleen in de verzamelaarssets. Ze worden niet meer voor gewoon gebruik gemaakt.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft de nieuwe munten eerder klaar dan de Belgische evenknie. Het is nog wachten op het nieuwe ontwerp van de Belgische euro’s, nodig geworden door de troonswisseling in juli. Met de nieuwe koningszegels waren de Belgen wel sneller dan de noorderburen.

De Nederlandse munt had natuurlijk een voorsprong van een half jaar omdat koningin Beatrix haar voornemen tot aftreden al vroeg bekendmaakte en er in Utrecht al meteen gedacht kon worden over het ontwerpen en produceren van nieuwe munten. Het Vaticaan bijvoorbeeld heeft ook nog geen nieuwe euro’s met de in maart aangetreden nieuwe paus.

Het ontwerp op Nederlandse munten gaat doorgaans lang mee. Van de guldens met de beeltenis van koningin Beatrix bestaat slechts één versie en ook het ontwerp van de euromunten is ongewijzigd gebleven. Het portret van koningin Elizabeth is op de Britse munten in de loop van de jaren een paar keer veranderd en ook in Denemarken en Zweden wordt de vorst ook op het muntgeld ‘ouder’.


Meer Vorstenhuizen