Nijmegen staat stil bij Karel de Grote

Vorsten

2014-01-28 16:13:00

NIJMEGEN – Het is dinsdag precies 1200 jaar geleden dat de Frankische koning Karel de Grote in Aken overleed. In de Duitse stad net over de grens bij Zuid-Limburg, wordt het sterfjaar van de vorst het hele jaar herdacht met veel tentoonstellingen en andere evenementen, maar Nijmegen organiseert als Keizer Karelstad ook het een en ander.

Karel de Grote liet in Nijmegen in 777 op het Valkhof een palts bouwen, een paleis met bijgebouwen. Hij vierde daar jaren achtereen het paasfeest. Ook zijn zoon Lodewijk de Vrome kwam nog geregeld naar Nijmegen. Later maakten de Noormannen de palts met de grond gelijk. Van het paleis van Karel de Grote is niets meer over. Historische resten en een kapel op het Nijmeegse Valkhof zijn van latere datum.

Nijmegen brengt dit jaar een tijdschrift over Karel de Grote en een boek over Het Valkhof uit, aldus een woordvoerster van de gemeente. Er komt ook een kleine expositie over de Nijmeegse jaren van de keizer. De talloze bedrijven, scholen en verenigingen in Nijmegen die genoemd zijn naar keizer Karel zijn uitgenodigd om samen na te denken over een Keizer Karel-evenement.


Meer Vorstenhuizen