‘Haakon en Mette-Marit hebben moeite met vinden van juiste balans’

Vorsten

11-08-2014 09:02:00

OSLO – Het Noorse kroonprinselijk paar is niet ‘te volks’ geworden. Dat zegt de Noorse koningshuisverslagger Kjell Arne Totland van TV2 in een reactie op een spraakmakend artikel van de pastor Einar Gelius in het blad Gudbrandsdølen Dagningen. Maar kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit hebben wel moeite met het vinden van de juiste balans, aldus Totland.

“Ze kunnen het ook nooit goed doen”, verdedigt Totland het kroonprinselijk paar dat de monarchie van zijn verhevenheid en mystiek zou hebben beroofd. Volgens Gelius is het allemaal te gewoontjes geworden en hebben Haakon en Mette-Marit daardoor afbreuk gedaan aan het koningshuis. “Kort geleden nog maar werd het paar in de media juist bekritiseerd omdat het niet populair genoeg was”, stelt Totland. Volgens Gelius hebben de kroonprins en kroonprinses ook de verkeerde vrienden, en betrachten ze te veel openheid. Totland zegt dat het logisch is dat het paar zich in andere cirkels beweegt dan Haakons ouders, maar dat er wel problemen zijn met de raadgevers van de kroonprins.

Het recente besluit om de kinderen naar een privéschool te sturen en van de openbare school af te halen, noemt hij als voorbeeld van verkeerd advies of het niet doordenken van de gevolgen. In Noorwegen werd in het algemeen afkeurend gereageerd op dat besluit van de prinselijke ouders. “Maar het is ook niet makkelijk om het juiste evenwicht te vinden in het egalitaire Noorwegen”, weet Totland.

Meer Noorwegen