Haakon bij de ‘rijdende rechter’

Vorsten

2015-02-06 16:17:00

DILI – De Noorse kroonprins Haakon heeft op de tweede dag van zijn werkbezoek aan Oost-Timor kennisgemaakt met de plaatselijke variant van de rijdende rechter. Hij woonde een zitting bij van een mobiele rechtbank en sprak na afloop met de betrokkenen.

Om te zorgen dat ook in afgelegen districten van het arme land mensen toegang hebben tot eerlijke rechtspraak en dat ze daarvoor niet hoeven te reizen, zijn met hulp van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) mobiele rechtbanken opgericht. De rechtbank kan op die manier mensen in hun dorp opzoeken.

Haakon, sinds 2003 goodwill ambassadeur van UNDP, ging van de rechtbank naar het dorpje Poetete, waar hij zag hoe de kwaliteit van het dagelijks leven enorm is verbeterd door de aanleg van kilometers waterleiding. De mensen hoeven nu niet meer een half uur te lopen om schoon water te halen. Toegang tot schoon water is één van de millenniumdoelen van de VN en dat doel is in Poetete bereikt.

Tot slot kreeg Haakon in de buurt van de hoofdstad Dili een demonstratie van zoutwinning, dat voor zo’n 26 boeren een nieuwe bron van inkomsten is. Met hulp van UNDP zijn vijvers aangelegd, waarna de zon zorgt dat het zoute water verdampt en het zout overblijft. Vroeger gebeurde de zoutwinning op een minder gezonde manier: door filtering door middel van verbranding, waarbij de mannen in een hutje in de hitte achter vaten stonden en ook veel hout verbruikten. Nu is de zoutwinning zowel duurzamer als gezonder, zo leerde Haakon.


Meer Noorwegen