Haakon bij digitale herdenking vermoorde Ghanees-Noorse tiener

Vorsten

26-01-2021 21:16:50

De Noorse kroonprins Haakon heeft dinsdag digitaal stilgestaan bij de twintigste sterfdag van Benjamin Hermansen, een Noors-Ghanese jongen die op 26 januari 2001 op 15-jarige leeftijd in Oslo werd neergestoken door neonazi’s. Haakon hield onder meer een korte toespraak.

“Ik wil iedereen bedanken die zich elke dag inzet voor een betere maatschappij. Een maatschappij die veilig is en iedereen includeert”, aldus Haakon. Vanwege de coronapandemie werd de herdenking van Hermansen digitaal gehouden. Ook de burgemeester van Oslo, Marianne Borgen, en Gury Melby, de minister van Onderwijs, waren hierbij aanwezig.

De moord op de jongen maakte een diepe indruk op iedereen in Noorwegen. In het hele land werden daags na de moord protestmarsen georganiseerd. Ook Haakon en zijn vrouw Mette-Marit liepen mee in een herdenkingstocht in Oslo om aan te tonen dat zij racisme en geweld niet tolereerden.


Meer Noorwegen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.