Haakon bij viering 900-jarig bestaan Ryggekerk

Vorsten

09-09-2020 13:14:05

De Noorse kroonprins Haakon bezocht een tentoonstelling in de oudste kerk van zijn land ter ere van het 900-jarig bestaan. De Ryggekerk, gebouwd omstreeks 1120 is daarmee de oudste kerk van Noorwegen die nog in gebruik is.

Het huidige altaarstuk van het gebedshuis staat daar al sinds 1740. Van de doopvont wordt geschat dat die stamt uit het jaar 1225 en de preekstoel naar schatting uit 1675. De oudste kerkklok die nog steeds in gebruik is, dateert uit het begin van de 15e eeuw. Tussen 1786 en 1867 was de kerk in privébezit van de plaatselijke rijke boeren.

Bij de kerk ontmoette de kroonprins bisschop Atle Sommerfeldt, priester Tor Bjørn Osberg en pastoor Ingvild Osberg. Op weg naar de kerk speelde de plaatselijke trompettist Stian Omenås muziek ter ere van de komst van de kroonprins.

De kerk heeft in 1967 een grote restauratie ondergaan. Burgemeester Hanne Tollerud opende de tentoonstelling met de foto’s die ook in het jubileumboek te zien zijn. Sommerfeldt vergezelde de kroonprins voor een rondleiding in de stenen kerk.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord