Haakon gaat langs bij boeren en groenteverpakkingsfabriek

Vorsten

09-09-2020 17:23:26

De Noorse kroonprins Haakon heeft woensdag een bezoek gebracht aan een groenteverpakkingsfabriek en twee boerderijen in de gemeente Stokke. Hij wilde horen hoe de agrarische sector de coronacrisis ervaart.

Landbouw is erg belangrijk in het zuiden van Noorwegen. Het is een van de belangrijkste sectoren in de provincies Vestfold en Telemark. Ondanks de coronacrisis gaat het goed met de boerenbedrijven. Wel was er in maart en april een personeelstekort. Daar had de groenteverpakkingsfabriek in Borgeskogen vooral last van. Er werken daar vooral Polen en Vietnamezen. Uiteindelijk kwam alles toch goed en kon de fabriek blijven draaien. In juni werd er zelfs een nieuwe fabriek geopend.

Ook boer Per Erik Rosnes had te maken met personeelstekorten door de coronamaatregelen. Hij verbouwt biologisch geteelde groente. Hij ziet wel een voordeel, vertelde hij aan Haakon. Door de coronacrisis is er veel meer interesse gekomen voor lokale producten en daar profiteert Rosnes van. De kroonprins had ook nog een ontmoeting met twee Poolse seizoenarbeiders die al twintig jaar voor Rosnes werken.

GPS trackers

Daarna bezocht Haakon ook nog een boerderij in Vølen. Ane Hjertland Holt en Edvard Freberg verbouwen asperges en maken daarbij gebruik van de modernste technieken. Zo zetten ze gps-trackers in om het rijden met een tractor gemakkelijker te maken voor de bestuurder.

In Vølen sprak Haakon ook nog met verschillende vertegenwoordigers van de landbouwindustrie in Vestfold en Telemark. De kroonprins zei dat hij blij was dat de sector de wil toonde om te blijven innoveren en investeren ondanks de moeilijkheden door de coronacrisis. Ook roemde hij het vakmanschap van de mensen die werkzaam zijn in de landbouw.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord