Haakon praat met veteraan op nationale veteranenconferentie

Vorsten

2021-06-22 15:21:11

Noorwegen staat tot en met woensdag in het teken van de Nationale Veteranenconferentie. Kroonprins Haakon had voor het evenement een gesprek met veteraan Thor Andreas Kårsten.

In 2019 kreeg Kårsten een hoge onderscheiding voor zijn inspanningen tijdens internationale operaties. Tegenwoordig is hij commandant bij de heimevernet. Dat is een soort nationaal noodleger dat snel kan worden ingezet om militaire en belangrijke burgerdoelen te beschermen. In zijn functie was Kårsten onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van de inzet van militairen tijdens de aardverschuiving bij Gjerdrum eind vorig jaar.

De kroonprins en Kårsten spraken onder meer over hoe de ervaringen uit internationale operaties gebruikt kunnen worden bij problemen in eigen land. Ook ging het vanzelfsprekend over de grote tragedie bij Gjerdrum. Hun gesprek werd eerder dit voorjaar opgenomen in het fort van Akershus in Oslo. Tijdens de conferentie, die vanwege de coronapandemie digitaal wordt gehouden, wordt het gesprek in drie delen uitgezonden op het internetkanaal van de Noorse strijdkrachten.

Het doel van de conferentie is om de verhalen van de veteranen onder de aandacht te brengen en te laten zien hoe het ministerie van Defensie en de krijgsmacht vorm geven aan veteranenzorg.


Meer Noorwegen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana