Koning Harald opent Noors parlement in aangepast vorm

Vorsten

25-08-2020 15:44:27

De plechtige opening door koning Harald van het nieuwe zittingsjaar van het Noorse parlement wordt dit jaar vanwege de coronaregels anders dan normaal. Dat heeft parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen dinsdag laten weten.

De plechtigheid op vrijdag 2 oktober wordt korter en het aantal aanwezigen wordt teruggebracht van de gebruikelijke 750 tot ongeveer 200, waaronder de 169 parlementariërs en de koninklijke familie. “De opening gaat door, in overeenstemming met de grondwet en de tradities, maar wel veilig en volgens de regels voor infectiebeheersing die gelden voor officiële evenementen”, aldus Trøen.

Koning Harald zal aanwezig zijn om de 165e sessie van het parlement te openen en de troonrede voor te lezen. Normaal gesproken wordt hij daarbij vergezeld door koningin Sonja en kroonprins Haakon. “Dit is normaal gesproken de dag van het jaar waarop de meeste mensen samenkomen in de zaal van de Storting en er heerst een heel speciale sfeer als we dicht bij elkaar staan. Maar dit jaar zal het anders zijn”, zei Trøen over de Noorse versie van ‘Prinsjesdag’.

Nederland

Ook in Nederland is het voorlezen van de troonrede vanwege de coronamaatregelen aangepast. Zo komt de Staten-Generaal niet bijeen in de Ridderzaal maar in de Grote- of St Jacobskerk in Den Haag, zijn er buiten de Kamerleden nauwelijks genodigden, en is er ook geen rijtoer met de Glazen Koets of een wuifmoment op het paleisbalkon.

Naar verluidt blijven prins Constantijn en prinses Laurentien ook thuis omdat hun aanwezigheid bij de plechtigheid niet noodzakelijk is. Koningin Máxima is wel uitgenodigd door de voorzitter van de Eerste Kamer die verantwoordelijk is voor de gang van zaken op Prinsjesdag.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord