Kroonprins Haakon begint aan fikse wandeltocht

Vorsten

26-08-2020 16:53:32

De Noorse kroonprins Haakon is woensdag begonnen aan een driedaagse wandeling langs de historische vluchtelingenroute van Oslo naar Zweden. De route is onderdeel van de historische wandelroutes van de Noorse toeristenbond DNT.

Het volgt routes die tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt door het Noorse verzet, koeriers en vluchtelingen die een veilig heenkomen zochten in het neutrale buurland Zweden.

Haakon loopt de zogenoemde ‘Flyktningeruta’ om te vieren dat Noorwegen 75 jaar geleden werd bevrijd. De kroonprins loopt de 120 kilometer in drie dagen. Secretaris-generaal Dag Terje Klarp Solvang van de toeristenbond treedt op als gids en Haakon krijgt gezelschap van de militair Tonje Hagtun Nordengen en Ayesha Wolasmal, een veldwerker met een migratie-achtergrond.

Onderweg zijn ontmoetingen voorzien met mensen die de route destijds gebruikten, met ooggetuigen, mensen die de route in stand houden, maar ook met vluchtelingen die recent naar Noorwegen zijn gekomen, al was het dan niet via dezelfde route.


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord