Märtha Louise schrijft met liefde over paard

Vorsten

25-07-2016 17:13:00

Prinses Märtha Louise schrijft over haar paard

De Noorse prinses Märtha Louise heeft een boekje opengedaan over haar paard Countryman. Dat deed ze in een lang artikel voor het paardenblad Equilife, waarvoor ze vaker bijdragen heeft geschreven.

Met Countryman, die ze kreeg toen ze in Nederland reed bij Henk Nooren, heeft ze eind jaren negentig succesvol meegedaan aan springwedstrijden, maar het dier had een heel eigenzinnig karakter. Het had als bijnaam ‘Grumpy’ – knorrig. “Een volgende keer is het beter dat je de bijnaam weet voor je een paard koopt”, zei vader koning Harald destijds, want ‘Grumpy’ deed zijn bijnaam alle eer aan. Door iedereen die bij hem in de buurt kwam te bijten bijvoorbeeld.

Pietje precies

Countryman was ook een pietje precies en had zo zijn eisen. Als zijn manen niet netjes en met precisie waren gevlecht, zette hij bij de wedstrijden expres zijn hoeven verkeerd, zo leerde Märtha Louise. Aanvankelijk begreep ze niet waarom het steeds misging wanneer ze het vlechten uit gemakzucht oversloeg, maar een paardenkenner die Countryman al wat langer had meegemaakt ontsloot het geheim. “Zonder dat vlechten is hij hopeloos.”

Märtha Louise trekt in haar relaas een vergelijking tussen het gedrag van Countryman en dat van mensen. “Paarden zijn een beetje als mensen. Sommigen vind je leuk, anderen niet. Met sommigen klikt het, en daar hou je van, en hoewel ze zich soms gruwelijk gedragen, accepteer je dat omdat hun goede kanten zo de moeite waard zijn”, aldus Märtha Louise. Dat was in elk geval ook zo met Countryman. “Ik wenste dat al mijn menselijke vrienden net zo betrouwbaar waren als hij.”


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft