Noors koningshuis actief bij grondwetsjubileum

Vorsten

14-05-2014 15:58:00

OSLO – De Noorse koninklijke familie opent woensdag de talrijke festiviteiten rond de 200e verjaardag van de Noorse Grondwet met het bijwonen van een galadiner in het stadhuis van Oslo. Donderdag is de koninklijke familie in het parlement bij een speciale zitting ter gelegenheid van het grondwetsjubileum.

De eigenlijke verjaardag van de grondwet is zaterdag 17 mei, tevens de Noorse nationale feestdag. Overdag zijn er in het hele land de gebruikelijke kinderoptochten. Kroonprins Haakon aanschouwt in zijn woonplaats Skaugum met zijn gezin de optocht van de plaatselijke schooljeugd. Daarna voegt hij zich bij het koningspaar voor een optocht bij het Koninklijk Paleis in Oslo.

Zaterdagavond komen het Zweedse en Deense koningspaar naar Noorwegen om in Eidsvoll, waar in 1814 de grondwet tot stand kwam, het feest mee te vieren. Noorwegen maakte zich in 1814 noodgedwongen los van Denemarken en werd doorgeschoven naar Zweden, maar wel met een eigen, zeer liberale, grondwet. Vandaar dat beide buurlanden zijn uitgenodigd de plechtigheid in Eidsvoll bij te wonen.

Meer Noorwegen