Noors koningspaar aangekomen in Myanmar

Vorsten

2014-12-01 11:40:00

NAY PYI TAW – Koning Harald V van Noorwegen is maandagmorgen aan het begin van zijn staatsbezoek aan Myanmar, het vroegere Birma, officieel welkom geheten. Bij het presidentieel paleis in de nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw werd hij samen met koningin Sonja begroet door president Thein Sein en diens vrouw Daw Khin Khin. Op het grasveld voor het paleis inspecteerde de Noorse koning de traditionele erewacht.

Het gezelschap had daarna achter gesloten deuren een kort gesprek alvorens het presidentspaar de koninklijke bezoekers een lunch aanbood. Op het dagprogramma stonden verder een ontvangst door parlementsvoorzitter Shwe Mann en een ontmoeting met Nobelprijs voor de Vrede-winnares en leider van de oppositie Aung San Suu Kyi.

Die kreeg in 1991 de Nobelprijs toegekend. Aung San Suu Kyi kon die niet persoonlijk in ontvangst nemen omdat ze door het militaire bewind in Myanmar onder huisarrest was geplaatst. Pas in juni 2012 kon ze naar Oslo reizen om alsnog haar aanvaardingstoespraak te houden en te worden ontvangen door de Noorse koninklijke familie.

Het weerzien met Aung San Suu Kyi is dan ook een van de hoogtepunten van het staatsbezoek dat erop is gericht het democratiseringsproces van Myanmar te ondersteunen.


Meer Noorwegen