Noors koningspaar zondert zich zeker tot Pasen af

Vorsten

2020-03-26 15:42:01

Het Noorse koningspaar neemt het zekere voor het onzekere: koning Harald en koningin Sonja zonderen zich zeker tot Pasen af. Dat heeft het hof laten weten aan de Noorse krant Dagbladet.

Het koningspaar is op leeftijd, Harald is 83 en Sonja 82, en heeft ervoor gekozen langer in buitenverblijf Kongsseteren te blijven. Daar brachten de koning en koningin ook de quarantainetijd door. Na een staatsbezoek aan Jordanië trokken Harald en Sonja zich terug in de lodge zo’n 12 kilometer buiten Oslo. “We volgen de richtlijnen van de autoriteiten”, aldus een woordvoerder, die benadrukte dat die lijn geldt voor zowel leden van de koninklijke familie als hofmedewerkers.

Niet alleen Harald en Sonja vallen in de risicogroep, ook kroonprinses Mette-Marit moet haar gezondheid goed in de gaten houden. De echtgenote van kroonprins Haakon heeft een longaandoening, de chronische ziekte longfibrose. Haakon, Mette-Marit en hun kinderen verblijven in Skaugum, de kroonprinselijke residentie zo’n 18 kilometer buiten Oslo. Zowel Harald als Haakon werkt vanuit huis.

Verwarrende situatie

Zo had Harald vanuit Kongsseteren, waar traditiegetrouw de kerstdagen worden doorgebracht, contact met de IJslandse president Gudni Jóhannesson. Die had Harald, Sonja en het Noorse volk sterkte gewenst tijdens de coronacrisis. “Ik wil mijn beste wensen overbrengen aan het IJslandse volk in deze veeleisende tijd”, schreef Harald terug in de brief die het hof donderdag deelde. “We staan hier samen in.”

De Noorse koning schreef bovendien dat de wereld “zich in een ernstige en verwarrende situatie” bevindt. “Ik wil mijn solidariteit betuigen met IJsland en de andere Noordse buurlanden, die allemaal zwaar getroffen zijn door deze pandemie. Ik hoop dat onze warme banden in deze moeilijke tijd als kracht zullen worden ervaren.”


Meer Noorwegen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.