Noorse koninklijke familie neemt afscheid van Ari Behn

Vorsten

2020-01-03 15:12:35

Tijdens een emotionele uitvaartdienst heeft de Noorse koninklijke familie vrijdagmiddag in Oslo Domkirke afscheid genomen van Ari Behn, de voormalige echtgenoot van prinses Märtha Louise. Dochter Maud Angelica hield tijdens de anderhalf uur durende plechtigheid in de bomvolle kathedraal een ontroerende toespraak, waarin ze vertelde hoezeer haar vader haar held was, naar wie ze opkeek en van wie ze veel hield.

“Toen ik bang was voor de monsters onder mijn bed, zei je dat je voor me zou zorgen. Je was mijn held. Ik hou zoveel van je. Ik heb je nodig in mijn leven. We dachten dat je hier zou zijn om ons naar het altaar te brengen als we gaan trouwen”, zei Maud in tranen. “Dat je zou zien wat we met ons leven doen, wat voor mensen we worden. Dat je onze artistieke verbetering, onze manier van rijden, make-up of onze toekomstige kinderen zou zien. Maar dat is niet zo. Je besloot eerder te vertrekken.”

Ze had zo graag nog één keer afscheid kunnen nemen van haar vader, die op eerste kerstdag zelf besloot om uit het leven te stappen. “We zouden willen dat we je nog een laatste knuffel konden geven. We houden van je papa”, zei Maud (16) mede namens haar zussen Leah (14) en Emma (11).

De drie meisjes en moeder Märtha Louise hadden allemaal een roze detail in de kleding, omdat dat de lievelingskleur van Ari was. Gezamenlijk legden ze bloemen op de witte kist, die door Maud was voorzien van een zelf getekend ingelijst portret van haar vader. Dezelfde tekening sierde ook het programmaboekje van de uitvaartdienst.

Aan het einde van de plechtigheid, waar behalve Maud ook Ari’s ouders, broer en zus spraken, werd de kist uit de kerk uitgedragen, onder meer door kroonprins Haakon. De rest van de familie, leden van de Noorse regering en prins Daniel van Zweden en prinses Laurentien – peettante van Leah – volgden naar buiten, waar een lijkauto klaar stond. Honderden mensen hadden zich daar ook verzameld om Ari Behn een laatste groet te brengen.


Meer Noorwegen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?