Noorse koninklijke familie verrast met rijtoer in Oslo

Vorsten

2020-05-17 19:56:54

Het was zondag voor de Noren en de Noorse koninklijke familie een nationale feestdag als nooit tevoren. Vanwege de coronacrisis moesten grote publieke evenementen en de traditionele kinderoptochten worden geschrapt, maar net als vorige maand in Nederland op Koningsdag bleek voldoende creativiteit voorhanden om er toch een bijzondere dag van te maken. “Het was een erg leuke dag”, concludeerde zondagavond ook het Noorse hof.

Hoogtepunten van de dag zijn normaal gesproken de kinderoptochten in Asker, waar het kroonprinselijk gezin woont, en in de hoofdstad Oslo waar duizenden kinderen langs het Koninklijk Paleis lopen terwijl de koninklijke familie vanaf het balkon en vanachter de ramen toekijkt en zwaait. Daar kon dit keer uiteraard geen sprake zijn.

Kroonprins Haakon draaide daarom de rollen om en ging met echtgenote kroonprinses Mette-Marit, kinderen Ingrid Alexandra en Sverre Magnus en de twee grote familiehonden er zelf op uit in Asker. Hun uitstapje was niet van tevoren aangekondigd om te voorkomen dat er teveel mensen op af zouden komen. Nu was het een verrassingsbezoek.

Balkon

Dat herhaalde zich ’s middags in Oslo. Daar verscheen de koninklijke familie toch op het balkon, om samen met de bevolking het volkslied te zingen. Op het verder voor het publiek afgesloten Slotssplassen waren wel vertegenwoordigers van de scholen die anders mee hadden gelopen in de optocht, zodat het geheel toch een feestelijk randje kreeg.

Meteen daarna stapte het koningspaar in de gereedstaande Roadmaster, een oldtimer met open dak uit 1939 – die vanwege de nummerplaat wordt aangeduid met A1 – voor een korte rijtoer. De auto had op 7 juni 1945 de toenmalige koninklijke familie bij terugkeer na de Tweede Wereldoorlog ook door de straten van de hoofdstad gereden. Koning Harald en koningin Sonja werden gevolgd door het kroonprinselijk paar in eveneens open A5, een Lincoln Continental waarin ze ook bij hun huwelijk hadden gereden.

De koninklijke familie verraste de honderden Noren die zich in het centrum ophielden, maar de rit had ook een doel. Ze reden naar een aantal zorgcentra en ziekenhuizen, die wel een seintje hadden gekregen of waar het muziekkorps van de Koninklijke Garde bewoners en verzorgend personeel al trakteerde op muziek.


Meer Noorwegen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt