Felipe begint in juli met gesprekken

Vorsten

2016-06-27 09:54:00

Spanje moet na de parlementsverkiezingen van zondag officieel nog een maand wachten alvorens koning Felipe begint met de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering. Vanaf 19 juli ontvangt hij de leiders van de politieke partijen die zijn vertegenwoordigd in het nieuwe Huis van Afgevaardigden.

De wachttijd is nodig omdat het nieuwe parlement eerst bijeen moet komen en onder meer een nieuwe voorzitter moet kiezen met wie de koning zijn gesprekken moet afstemmen. Makkelijk wordt het niet want net als een half jaar geleden toen Spanje ook al naar de stembus ging, is het politiek landschap verdeeld.

Demissionair premier Mariano Rajoy was zondag met zijn Volkspartij (PP) weliswaar de duidelijke winnaar, maar bereikte net als in december geen meerderheid. Hij komt daarvoor veertig zetels tekort en alleen in een coalitie kan Rajoy verder regeren. Vraag is of hij anders dan zes maanden geleden nu wel een partner kan vinden.

Op papier is een grote coalitie met de socialisten (PSOE) mogelijk, maar die optie ligt vooralsnog niet op tafel. Spanje heeft nog nooit een coalitieregering gehad, en de partijen moeten nog steeds wennen aan het idee dat er moet worden samengewerkt. Alle lijken er echter wel van overtuigd dat een derde stembusgang later dit jaar moet worden voorkomen.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig