Thaise koning krijgt zijn zin: protestleiders weer opgepakt

Vorsten

30-10-2020 16:31:40

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft zijn invloed laten gelden. Geheel volgens zijn wens werden vrijdagavond leiders van de protestbeweging tegen de regering en voor hervorming van de monarchie meteen gearresteerd nadat ze uit voorlopige hechtenis waren vrijgelaten. De drie werden direct hardhandig in een busje geduwd en daarna afgevoerd naar een ander politiebureau, zo meldden waarnemers in Bangkok.

Eerder deze week was uitgelekt dat het paleis instructies had gegeven aan Justitie dat de leiders van de studentendemonstraties absoluut niet op borgtocht vrij gelaten mochten worden. Die boodschap was vorige maand echter niet meteen opgevolgd door rechters en Anon Nampha en Panupong ‘Mike’ Jadnok kwamen weer vrij. Een nieuwe aanhouding volgde niet lang daarna, en ook andere studenten werden opgepakt en dit keer werd borgtocht geweigerd.

Het Strafhof echter weigerde vrijdag echter de hechtenis van de protestleiders nog langer te verlengen. Toen ze vrijdagavond echter naar buiten kwamen, stond de politie klaar om hen onmiddellijk te arresteren op basis van andere aanklachten. Dit tot woede van wachtende familie, vrienden en supporters.

Volgens waarnemers probeert het paleis aan te sturen op een gewelddadige confrontatie tussen de al maanden voor democratie en hervorming demonstrerende studenten en fanatieke aanhangers van de monarchie. Zo’n botsing zou het leger een excuus geven om in te grijpen, zoals premier generaal Prayut Chan-o-cha vrijdag toegaf. Desgevraagd wilde hij niet uitsluiten dat er een staatsgreep kan worden gepleegd, al zei hij erbij dat niemand een staatsgreep wil plegen. De generaal kwam zelf in 2014 via een coup aan de macht.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord