Xi Jinping biedt koning Maleisië diner aan

Vorsten

2014-09-04 13:09:00

PEKING – De koning en koningin van Maleisië worden donderdag door de Chinese president Xi Jinping getrakteerd op een staatsbanket in de Grote Hal van het Volk in Peking. Eerder al had het koningspaar een onderhoud met de president en zijn echtgenote Peng Liyuan.

De Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel van de koning in het Maleisisch luidt, is voor een zesdaags staatsbezoek in China. De bejaarde vorst Abdul Halim Mu’adzam Shah (86) beantwoordt daarmee het staatsbezoek van de Chinese president van vorig jaar oktober. Daarnaast wordt stilgestaan bij de 40e verjaardag van het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen Maleisië en de Volksrepubliek. De koning heeft vrijdag nog een onderhoud met de Chinese premier Li Keqiang en ontmoet ook de Maleisische gemeenschap in de Chinese hoofdstad alvorens voor een 3-daags bezoek af te reizen naar Hangzhou.

Maleisië is een federatie met 13 deelstaten, waarvan er 9 een vorst aan het hoofd heeft staan. Het koningschap rouleert elke 5 jaar onder die vorsten. De huidige Yang di-Pertuan Agong is de sultan van de deelstaat Terengganu. Hij werd in 2011 gekozen en is de eerste uit de historie van het sinds 1957 onafhankelijke Maleisië die voor de tweede keer aan de beurt is gekomen.


Meer Vorstenhuizen