Prins Daniel vraagt om meer orgaandonoren

Vorsten

2013-12-21 15:33:00

STOCKHOLM – Prins Daniel van Zweden heeft in Stockholm tijdens een ‘gala voor Zweedse helden’ aan Martha Ehlin de prijs uitgereikt als ‘vechter van het jaar’. Ehlin is de oprichter van de organisatie MOD – Meer orgaandonatie. Zelf is ze de gelukkige ontvanger van maar liefst 5 organen. ,,Het is een wonder dat ik leef”, aldus Ehlin die in 2012 tijdens TEDx in Göteborg uitvoerig vertelde over haar lijdensweg.

Dat prins Daniel was uitgekozen om de prijs uit te reiken had een bijzondere reden. De prins heeft zelf een niertransplantatie onderdaan. In een video die zaterdag op de website van het Zweedse koningshuis is geplaatst, praat hij daarover en roept hij de Zweden op om organaandonor te worden. MOD heeft als doel meer kennis en inzicht te geven zodat meer mensen zich opgeven.

Bij Ehlin werd in 2008 kanker vastgesteld in 5 organen: lever, alvleesklier, maag, twaalfvingerige darm en dunne darm. Het moeten wachten op donororganen was een hel, aldus Ehlin. ,,Het was een levende nachtmerrie. Je gezondheid wordt steeds slechter en je kunt niets anders doen dan wachten.” De gecompliceerde transplantaties hadden uiteindelijk succes.

Op het heldengala werden ook prijzen uitgedeeld voor de beschermengel van het jaar, de beste medemens, de badmeester van het jaar en de beste kinderhelper.


Meer Zweden