Hollande krijgt wind van voren over staatsbanket

Vorsten

2014-12-02 13:05:00

PARIJS – De Franse president François Hollande krijgt dinsdag de wind van voren in de krant Le Figaro voor zijn aanpak van het staatsbanket voor koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden. Het is een schande en Frankrijk onwaardig dat de president daarvoor als kledingvoorschrift ‘donker pak’ heeft uitgevaardigd.

Het past niet dat de smoking in de kast moet blijven, aldus de conservatieve krant. Le Figaro vraagt zich af wat koning Carl Gustaf, die rond het middaguur werd verwelkomd op het Elyséepaleis, wel moet denken. Bij zijn eerste staatsbezoek in 1980 werd hij nog getrakteerd op een staatsbanket in de spiegelzaal van het paleis van Versailles en nu lijkt de ontvangst meer op een zakendiner in het presidentieel paleis. Hollande doet te gewoontjes en dat is niet gepast, vindt de krant.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia die Hollande op hun beurt woensdag een diner aanbieden in het Théâtre Chaillot, zullen zich er niet over uitlaten. Zij begonnen hun bezoek in het steenkoude Parijs dinsdagmorgen bij de Dôme des Invalides, waar ze het graf van keizer Napoleon Bonaparte bezochten.

Het Zweedse koningshuis stamt af van een van Napoleons generaals, Jean-Baptiste Bernadotte, die in 1818 als Karl XIV Johan koning van Zweden en Noorwegen werd.


Meer Zweden