ABN Amro zweeg over nevenfuncie bij Oranjes

Vorsten

2015-09-19 10:16:00

AMSTERDAM – Financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro heeft een nevenfunctie bij de koninklijke familie voor het publiek verborgen gehouden. De bank wist van zijn bestuursfunctie bij de financiële holding van de koning en de Oranjes, maar stond hem bij wijze van grote uitzondering toe die niet aan de grote klok te hangen vanwege de “hoge sensitiviteit en privacy”, zo meldt de Volkskrant zaterdag.

De krant noemt het stilhouden van de nevenfunctie opmerkelijk omdat juist staatsbank ABN Amro begin dit jaar door de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers werd getikt omdat de bank onvoldoende zicht zou hebben op nevenfuncties van de top.

Van Dijkhuizen is bestuurslid van de Stichting Bewind. Deze stichting houdt onder meer toezicht op het vermogen van de Oranjes en wikkelt erfenissen af. Zijn nevenfunctie staat niet vermeld in het jaarverslag of op de website van de bank. Volgens een woordvoerder is hiervoor gekozen “omdat deze nevenfunctie de persoonlijke levenssfeer van de koninklijke familie raakt.”

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat de Volkskrant weten dat Van Dijkhuizen niet zelf vermogen beheert van de koninklijke familie maar ”als één van de bestuurders van de Stichting Bewind toezicht houdt op de vermogensbeheerder.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig