Gelukkig nieuwjaar!

redactievorsten

09/01/2014 10:44 am

Ruim voor oudjaar mocht ik al voor EditieNL aan de bubbels, samen met Astrid Kersseboom en Antoin Peeters. We testten voor de kijker welke ‘champagne’ het best past bij het overbrengen van de nieuwjaarswensen. En stom, ik heb Astrid en Antoin daarna niet meer gezien en ze dus niet daadwerkelijk de beste wensen kunnen overbrengen. Wanneer zie ik ze weer en is het dan nog gepast?

Je zou verwachten dat wij op de redactie exact weten wat de etiquetteregels zijn en die braaf hanteren. Ja, meestal weten we wel ‘hoe het heurt’. Toch wint de spontaniteit het vaak van de regels. Een mooi voorbeeld zijn de nieuwjaarswensen. Tot wanneer mag je de beste wensen overbrengen en op welke manier?

In het etiquetteboek van Amy Groskamp-ten Have dat in 1939 uitkwam, ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ staat dat ‘men met een omhelzing/gezelschapskus alleen familie en goede vrienden begroet. Men doet dit door elkaar één of twee kussen op de wang te geven. Meer niet.’ Oeps, daar gaan we al de mist mee in. Ik dacht onder het gezoen uit te kunnen komen door vrolijk bij binnenkomst ‘Gelukkig Nieuwjaar’ te wensen. Naïef natuurlijk, op de redactie van Vorsten zijn we inmiddels zo met elkaar vergroeid dat de relatie dieper geworteld is dan die van ‘collega’s’. We informeren elkaar over de twee schattige kittens van onze eindredacteur, over het nieuwe huis van onze vormgeefster, de prachtige pasgeboren zoon van onze art director en het verdrietige overlijden van een oudtante van weer een andere collega.

Bovendien hebben we door alle hoogte- en dieptepunten van het Vorstenjaar 2013 meer dan intensief met elkaar samengewerkt. We kennen elkaar in vrolijke, maar ook en zware periodes. We kennen elkaars sterke en minder sterke punten en vullen elkaar daar waar mogelijk aan. Tja, we zijn meer dan alleen collega’s, we zijn een hecht team. Dus wordt er gezoend. Volgens de regels van Amy Groskamp-ten Have zijn we daarmee verworden tot goede vrienden. En dat gaat ook wel weer erg ver. We zijn hecht, maar ik zal een collega niet bellen voor zaken dan die aan Vorsten zijn gerelateerd. We komen ook niet bij elkaar over de vloer. Toch voelt die zoen niet als ongepast, maar als hartelijk en gemeend. En hoe lang wensen we nog door? Ik zou iedereen wel het hele jaar mijn beste wensen over kunnen brengen, maar het begint nu al wat ongemakkelijk te voelen.

Nytårskur for det diplomatiske korps-3

Volgens Beatrijs Ritsema, deskundige in moderne manieren, is er geen limiet verbonden aan de nieuwjaarswensen. Maar twee weken na de jaarwisseling is erg lang, drie weken na dato zou zelfs tot irritatie kunnen leiden. Bij veel mensen is het gebruikelijk 6 januari als laatste dag te hanteren. Driekoningen is de dag dat de kerstboom echt opgeruimd moet zijn, maar ook om te stoppen met de nieuwjaarswensen. Persoonlijk kan ik zeer goed leven met deze datum, dan zijn we er maar van af en is het duidelijk. Maar…daarmee zou ik de koninklijke families geen eer bewijzen. In Denemarken waren de nieuwjaarsontvangsten in vol ornaat op 6 en 7 januari jongsleden. En koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen hun beste wensen pas over op 14 en 15 januari in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Nieuwe Vorsten-etiquette vanaf heden: tot en met de nieuwjaarsontvangsten van het koningspaar zijn beste wensen welkom, daarna start toch echt het nieuwe jaar. Dus maak ik graag van de gelegenheid gebruik je namens het volledige team van Vorsten de beste wensen over te brengen voor een goed nieuwjaar!


Meer Overig