Twinning is winning!

redactievorsten

2020-09-25 08:00:00

Het is een bekend verschijnsel: prinsessen en koninginnen die (vrijwel) dezelfde outfit in de kast hebben hangen. Op zich is dat niet zo vreemd, want vaak shoppen ze bij dezelfde ontwerpers en merken, zoals Stella McCartney, Jenny Packham, Elie Saab en Edouard Vermeulen. Fashion twins worden ze genoemd: vrouwen die dezelfde, of een vergelijkbare, outfit dragen. Koningin Máxima en koningin Mathilde worden soms zo genoemd, en inderdaad worden zij nog wel eens gesignaleerd in dezelfde stukken uit een collectie van modehuis Natan, een grote favoriet van beiden.

De dubbeling is niet altijd een-op-een, maar kan ook gaan om dezelfde stof in een andere kleur of een iets ander model of roklengte. Echt honderd procent hetzelfde zijn ze zelden, het verschil zit hem in de details: Mathilde combineert een pantalon en blouse met een glitterceintuur, Máxima knoopt een grote strik om haar taille. Maar het valt niet te ontkennen: de koninginnen kiezen regelmatig voor dezelfde look.

In 2007 verschenen Máxima en Mathilde op een gezamenlijk uitje in twee verschillende outfits, maar leken ze door het gebruik van dezelfde stof (pied-de-poule) wel heel erg op elkaar. En dat terwijl Máxima voor de zekerheid geen Natan had aangetrokken. Sindsdien is zo’n situatie nooit meer voorgekomen, mede met dank aan Edouard Vermeulen van Natan. Zo wist Máxima dankzij hem voorafgaand aan hun gezamenlijk bezoek aan de Haagse expositie Vormidable in 2015 welke stof Mathilde zou dragen, zodat ze ervoor kon zorgen dat ze samen een perfect op elkaar afgestemd kleurenpalet zouden vormen. Ook bij de herdenking van de Slag bij Waterloo in datzelfde jaar wisten ze ruim van tevoren al wat ze aan zouden trekken waarbij afgesproken werd dat Máxima groen zou dragen en Mathilde geel. Máxima wordt regelmatig gesignaleerd in kleding die ook aangeschaft is door andere royal ladies, en daarbij is het leuk om te zien hoe eenzelfde outfit er toch heel anders uit kan zien. Haar liefde voor off-shoulder deelt ze met bijvoorbeeld prinses Charlène van Monaco. Met haar koele verschijning, gespierde zwemschouders en korte coupe ziet zo’n jurk of jumpsuit er heel anders uit dan bij Máxima, met haar warme uitstraling en lange blonde lokken.

Soms lijkt het alsof iemand zich laat inspireren door een collega. Koningin Letizia bijvoorbeeld droeg tijdens de uitreiking van een sportprijs een leren rok en blouse die haast een kopie zijn van de set die de Jordaanse koningin Rania droeg toen ze notabene te gast was bij Letizia.

Ook Meghan en Letizia vissen regelmatig in dezelfde modevijver omdat hun smaak veel overeenkomsten heeft. Meghan kiest vaak voor een simpele maar onderscheidende belijning en voor een outfit in één kleur, en ook Letizia houdt daarvan.

Minder voor de hand liggende fashion twins zijn Letizia en Catherine, maar toch zit een roze pak hen allebei als gegoten.

Dat Catherine en kroonprinses Mary allebei graag pastelkleurige jurkjes van Jenny Packham dragen, ligt meer voor de hand, omdat zij beiden een voorkeur hebben voor klassiek en romantisch.

Dat romantische zit meerdere Scandinavische prinsessen blijkbaar in het bloed; ze hebben de maxi-jurken, bloemenprint en kant enthousiast omarmd. Zoals kroonprinses Victoria: als ze niet in een pak loopt, pakt ze uit met roze jurken voorzien van meters tule, een zwerm vlinders, bloemetjes of kant. En laat ze dat laatste nou weer gemeen hebben met onze koningin. Maar waar Victoria een wat onschuldige uitstraling krijgt door haar roze jurk van Elie Saab te combineren met een haarband met strik, knalt Máxima in diezelfde jurk, maar dan gecombineerd met een grote fascinator, haar typerende handschoenen en een flinke ketting. Al lijken ze nog zo op elkaar: verschil moet er zijn.

Fashion twins worden overigens vaker gesignaleerd bij de jongere generatie, die geregeld ready-to-wear draagt en ook wel eens online shopt, al dan niet in het duurdere segment. Royals als prinses Beatrix en koningin Elizabeth laten hun kleding speciaal voor hen ontwerpen waardoor niemand anders, en dus ook geen collega, in dezelfde jurk kan verschijnen. De kleedster van Elizabeth ging in het verleden zelfs zo ver dat ze de complete rol stof kocht zodat niemand anders in hetzelfde stofje als de koningin kon verschijnen.

Meer over Máxima

In de Máxima leest u nog veel meer over Máxima! Nu in de winkel, en ook online te bestellen.


Meer Overig

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek