Weekoverzicht: Willem-Alexander eert veteranen en Harry zingt met Coldplay

redactievorsten

02-07-2016 12:00:10

Drukke week gehad en daardoor geen tijd of zin kunnen maken om het nieuws rondom de royals bij te houden? Geen probleem! Hieronder de belangrijkste, leukste en meest interessante nieuwtjes van de afgelopen week.

Willem-Alexander aanwezig bij Veteranendag

ANP250616104-1
Ruim 5000 veteranen en andere militairen liepen zaterdag 25 juni vanaf het Malieveld naar de Kneuterdijk waar koning Willem-Alexander het defilé afnam. In het defilé liepen ook veteranen van Dutchbat-III mee en Nederlanders die in mei in Orlando deelnamen aan de Invictus Games. Dat is een internationaal sportevenement voor gewond geraakte militairen.

Voorafgaand aan het defilé was de koning woonde hij de bijeenkomst in de Ridderzaal bij en was hij aanwezig bij de medaille-uitreiking op het Binnenhof. Ruim zeventig veteranen kregen daar een herinneringsmedaille voor vredesoperaties opgespeld.

Veteranendag is ingesteld door de regering en een eerbetoon aan de ruim 117.000 Nederlandse veteranen – van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Mali – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede.

Nationale feestdag in Luxemburg


Met temperaturen rond de 32 graden was het voor de Luxemburgse strijdkrachten en hulpdiensten een beproeving om uitgerekend op het middaguur te moeten defileren. Groothertog Henri van Luxemburg en zijn familie vierden op 23 juni de nationale feestdag van het ministaatje.

De dag begon met een feestelijke bijeenkomst waarbij medeburgers in het zonnetje werden gezet. In de namiddag volgde er een katholieke dankdienst in de kathedraal van de hoofdstad. Daarna was er een defilé van strijdkrachten en hulpdiensten, en ’s avonds een ontvangst voor genodigden in het paleis.

Het defilé wordt officieel gehouden ter gelegenheid van de verjaardag van de groothertog, maar heeft vooral een nationaal karakter. Een dag voor de feestdag vonden ook al festiviteiten plaats. Op donderdag bezocht het groothertogelijk paar de gemeente Troisvierges.

Harald van Noorwegen 25 jaar koning

ANP290616212-1
Het was een periode vol festiviteiten voor de Noorse koninklijke familie. Koning Harald, die dit jaar 25 jaar op de troon zit, maakte samen met koningin Sonja in elf dagen ene zomertour langs de kust van het Scandinavische land. Hoogtepunt van de reis was het tuinfeest in de tuin van Stiftsgården, de residentie van de koninklijke familie in Trondheim.

‘Ik voel me hier thuis’, aldus Harald. Voorafgaand aan het tuinfeest verscheen de koning met zijn hele familie op het bordes van Stiftsgården om het toegestroomde publiek toe te zwaaien en werd er een wandeling gemaakt door het stadscentrum. De vrouwen en meisjes in het koninklijk gezelschap droegen voor de gelegenheid een bloemenkrans in hun haar.

De koning stond zelf ook nog even stil bij zijn jubileum. Het was die dag exact 25 jaar geleden dat Harald werd ingehuldigd. ‘Dat was een dag die ik nooit zal vergeten’, zei hij.

Prinses Beatrix neemt de tijd in Bratislava

ANP300616272-1
Prinses Beatrix bracht deze week een bezoek aan de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De prinses bracht daar een bezoek aan president Andrej Kiska  en opende de tentoonstelling ‘European Stars’ in het Danubiana Meulensteen Kunstmuseum.

Beatrix was in 2007 voor het laatst op bezoek in Slowakije. Bij aankomst liet de prinses weten het fijn te vinden om weer terug te zijn. Na een rondleiding door het museum en een aansluitende receptie mocht de voormalige koningin ook nog een kijkje nemen op het dak van het museum om het uitzicht over de Donau en de beeldentuin te bekijken. ‘Hebben we nog tijd?’, vroeg ze voordat ze de trap op liep.

Prins Harry zingt mee met Coldplay

2016-06-28 20:05:34 Britain's Prince Harry (L) shares a joke with Prince Seeiso of Lesotho as they attend the Sentebale Concert at Kensington Palace in central London on June 28, 2016 in London. Prince Harry will be joined by co-founding Patron Prince Seeiso of Lesotho to watch the concert and will deliver a speech on stage during the evening. The event will raise funds to support Sentebale's work helping vulnerable young people in Lesotho and Botswana. / AFP PHOTO / POOL / Dominic Lipinski
De Britse prins Harry heeft dinsdagavond een concert gegeven in de achtertuin van Kensington Palace in Londen. Hij had de avond georganiseerd voor zijn stichting Sentebale en haalde zo geld op voor het goede doel.

‘Bedankt dat jullie hiervoor in de regen hebben gestaan’, sprak Harry na afloop de drieduizend gasten toe. Naast de band Coldplay en zangeres Joss Stone, trad ook het zangkoor van Sentebale op in de paleistuin. Tijdens dat optreden zong ook Harry zelf op de achtergrond mee.

Het opgehaalde geld gaat naar kwetsbare kinderen in Afrika, in het bijzonder naar het Mamohato Children’s Centre, waar kinderen met hiv psychologisch worden begeleid.

Video: Prins Harry zingt en danst mee

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Britten herdenken Slag aan de Somme

ANP300616318-1
De Britse koninklijke familie heeft in zowel Frankrijk als Engeland stilgestaan bij de Slag aan de Somme. Het was de grootste slag tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarbij meer dan een miljoen slachtoffers vielen.

Koningin Elizabeth en prins Philip woonden donderdagavond een wake bij in Westminster Abbey, Prins William, prins Harry en hertogin Catherine deden dat tegelijkertijd in Frankrijk bij het Thiedval Memorial. Een dag later waren ook prins Charles en echtgenote Camilla aanwezig in Thiedval en woonden ze nog twee andere herdenkingen bij. Ook werden er in Engeland vrijdag twee minuten stilte in acht genomen.

De slag aan de Somme is dit jaar extact honderd jaar geleden. De Britten verloren alleen al op de eerste dag van dit offensief tienduizend manschappen. De dag staat bekend als de bloedigste dag uit de Britse krijgsgeschiedenis. In totaal vielen er 420.000 Britse slachtoffers.

Meer Overig