Hans Adam krijgt bijzondere verjaardagsvisite

Vorsten

23-01-2019 15:22:00

Liechtenstein krijgt woensdagavond verjaardagsvisite van de presidenten Alexander Van der Bellen (Oostenrijk), Ueli Maurer (Zwitserland) en Frank-Walter Steinmeier (Duitsland). Die komen naar het kleine plaatsje Schaan waar in de feestzaal vorst Hans Adam II op hen wacht om te vieren dat op 23 januari 1719 Liechtenstein werd gesticht.

Dat gebeurde door de samenvoeging bij keizerlijk decreet van de heerlijkheid Schellenberg en het graafschap Vaduz, in Liechtenstein nog altijd gezien als het ‘benedenland’ en het ‘bovenland’. Keizer Karel VI maakte van de twee kleine gebieden het rijksvorstendom Liechtenstein, vernoemd naar de gelijknamige familie die het in bezit had. Vanaf moment mocht Anton Florian van Liechtenstein zich vorst noemen.

Zijn verre nakomeling Hans Adam II is met zijn hele familie, onder wie erfprins Alois, aanwezig bij het feest, dat eerder woensdag al van start ging met een bijzondere wandeltocht waarin honderden Liechtensteiners deelnemen. Uit alle elf gemeenten van het vorstendom trekken de Liechtensteiners op naar Schaan, waar de ‘Scheidsgraben’ herinnert aan de vereniging van de twee landsdelen.

Het jubileumfeest gaat nog het hele jaar door en kent zijn hoogtepunt op de nationale feestdag 15 augustus. De bondskanseliers van Duitsland en Oostenrijk, Angela Merkel en Sebastian Kurz, hebben dinsdag al op televisie hun gelukswensen gestuurd.

Meer Andere Huizen