Keizer Akihito dicht voor de laatste keer

Vorsten

2019-01-16 17:15:00

Keizer Akihito heeft woensdag voor de laatste keer met zijn vrouw keizerin Michiko deelgenomen aan de ceremonie van ‘Utakai Hajime’. Die wordt ook wel de Nieuwjaars Poëzie Bijeenkomst genoemd, waarbij onder meer door het keizerspaar persoonlijk geschreven ‘waka’ of Japanse gedichten worden voorgedragen.

De traditie en de geschiedenis van de bijeenkomst in het Keizerlijk Paleis in Tokio zijn al eeuwen oud. Het is een zeer formele en strak geregisseerde samenkomst, waarbij de leden van de keizerlijke familie in gala-outfits verschijnen. De ceremonie, waarvoor ook gewone Japanners gedichten mogen inzenden, wordt rechtstreeks uitgezonden op de televisie.

Thema van de bijeenkomst dit jaar was ‘licht’ en het keizerspaar en het kroonprinselijk paar gaven in hun waka daar ieder op geheel eigen wijze vorm aan. Keizerin Michiko (84) was zeer melancholisch. ‘Nog een tijdje langer, besluit ik om mijn leven te leven, elke tuinroos, zo sereen en mooi, in het afnemende licht van de schemering’, dichtte zij.

Bloemen

Volgens de toelichting van het Keizerlijk Hofagentschap beginnen voor de keizerin de jaren steeds zwaarder te wegen. In het gedicht beschreef ze hoe ze zich voelde toen ze een keer bij het vallen van de avond keek naar de rozen in haar tuin.

Keizer Akihito dichtte over zonnebloemen die schitteren in de zomerzon en die herinneren aan een bezoek in 2005 aan een door een aardbeving getroffen gebied. Kroonprins Naruhito, die op 1 mei de nieuwe keizer wordt, schreef over het beklimmen van de berg Kinpu.

Kroonprinses Masako dichtte over zilverberken die schitterden in het morgenlicht. Dat was een ode aan haar schoonouders, die vroeger ook van deze bomen genoten toen ze nog in hetzelfde huis woonden als het kroonprinselijk paar.


Meer Andere Huizen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?