Koninklijke gouden bruiloft in Athene

Vorsten

2014-09-18 08:48:00

ATHENE – Koning Constantijn en koningin Anne-Marie hebben met een groot diner in het Akropolis museum in Athene een begin gemaakt met de festiviteiten ter gelegenheid van hun gouden huwelijk. Onder de aanwezigen waren Constantijns zussen prinses Irene en koningin Sofia van Spanje.

Dat Constantijn en Anne-Marie hun gouden bruiloft in Griekenland kunnen vieren, zou 10 jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Nadat het Griekse kolonelsbewind in 1973 een einde maakte aan de monarchie en die beslissing een jaar later in een referendum ondersteund zag, was de al sinds 1967 in ballingschap levende ‘koning der Hellenen’ niet welkom.

Er was een bittere strijd over de in beslag genomen koninklijke bezittingen, een strijd die tot aan het Europese hof voor de mensenrechten werd gestreden. Constantijn kreeg op de meeste punten gelijk, maar hij kreeg het familiepaleis in Tatoi desondanks niet terug. De Griekse regering gaf hem in plaats daarvan een schadeloosstelling, met veel misbaar gehaald uit het rampenfonds.

Deense koningin

Pas rond de Olympische Spelen in 2004 normaliseerden de verhoudingen. Constantijn werd toen zelfs door de president ontvangen, in het tot presidentieel paleis omgedoopte voormalige koninklijk paleis. Met zijn familie brengt de koning – aan die titel houdt hij vast – nu regelmatig veel tijd door in Griekenland zonder dat dit tot opschudding of opwinding leidt.

Voor het huwelijksfeest komen ook de zussen van koningin Anne-Marie naar Athene, de Deense koningin Margrethe en prinses Benedikte.


Meer Andere Huizen