Margareta van Roemenië viert jubileum van aankomst

Vorsten

2020-01-09 16:21:40

Het Roemeense koningshuis maakt zich op voor de viering van de 30e verjaardag van de komst in het land van de huidige kroonbewaarder Margareta, de dochter van de laatste Roemeense koning Mihai. Zij kwam in januari 1990, kort na de revolutie die een einde maakte aan het communistische bewind van Nicolae Ceaușescu, voor het eerst in haar leven naar Boekarest. Het was de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie weer in Roemenië kwam.

Margareta was destijds 39 jaar. Haar ouders waren in 1948 in Athene getrouwd, niet lang nadat het communistische regime koning Mihai had gedwongen om Roemenië te verlaten. Zijn vijf dochters waren allemaal buiten Roemenië geboren. Voor Margareta was de eerste keer dat ze voet kon zetten op Roemeense bodem dan ook heel bijzonder.

Haar vader probeerde ook te komen, maar werd tweemaal tegengehouden. De nieuwe neo-communistische machthebbers vreesden zijn populariteit. Die bleek groot toen Mihai met Pasen 1992 toch toestemming kreeg zijn vaderland (even) te bezoeken. In Boekarest waren naar schatting een miljoen mensen op de been om hem te zien.

Dertigste verjaardag

Reden voor de regering hem andermaal de deur te wijzen. Pas na een machtswissel in 1997 kreeg hij zijn Roemeense paspoort terug en kon hij daadwerkelijk terugkeren. Margareta ging toen ook een belangrijker rol spelen, en in 2015 werd gevierd dat ze een kwart eeuw eerder in Roemenië was aangekomen. Zo’n festijn er is volgende week weer voor de dertigste verjaardag. Er is een speciale voorstelling in theater Atheneum en een galadiner in het Koninklijk Paleis, dat tegenwoordig deels wordt gebruikt als kunstmuseum.

Post Romana heeft donderdag een speciale briefkaart uitgebracht, met een postzegel waarop Margareta staat afgebeeld. Sinds het overlijden van haar vader in 2017 staat zij nu aan het hoofd van het koningshuis dat vooral een morele- en voorbeeldrol heeft in de samenleving.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt