Publiek kan brieven laatste keizerin bekijken

Vorsten

2018-08-07 16:30:00

Ze zijn nog maar pas ontdekt, maar nu al kan het publiek een blik werpen op duizend brieven van de laatste Duitse keizerin Auguste Victoria. De correspondentie werd bij toeval ontdekt bij de restauratie van het Neuen Palais in Potsdam, het zomerverblijf van de koninklijke familie van Pruisen en het Duitse keizershuis.

Sinds dinsdag is het publiek welkom in het Neuen Palais, waar tot november de tentoonstelling Kaiserdämmerung te zien is. De brieven van Auguste Victoria maken deel uit van de expositie. Wie hoopt de eeuwenoude correspondentie van de keizerin en familie en vrienden te kunnen lezen, komt bedrogen uit. Slechts twee van de vier gevonden dozen met brieven zijn open, een groot deel van de enveloppen is nog verzegeld. Dit najaar, na afloop van de tentoonstelling, worden de brieven geopend.

Een compleet mysterie is de correspondentie echter niet. Zo is al bekend dat de brieven tussen 1883 en 1886 zijn geschreven door vrienden en familie van Auguste Victoria, die in 1881 trouwde met de latere keizer Wilhelm II. Zo stuurde onder anderen de Engelse koning Victoria (1819-1901) een brief naar Duitsland. In een nog niet geopende doos vol brieven schrijft Auguste Victoria volgens de stichting Preussische Schlösser und Garten over de geboorte en opvoeding van haar zonen.

Voor de stichting was de toevallige ontdekking van de brieven een aangename verrassing. “Dit was een onvoorstelbare meevaller”, zei een woordvoerder tegen DPA. “Niemand had dit verwacht.”


Meer Andere Huizen