Koning Filip krijgt preformatieopdracht terug

Vorsten

14-08-2020 20:09:13

Koning Filip kan dit weekeinde alvast aan de slag. Belgische media meldden vrijdag dat de partijvoorzitters Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) hun preformatieopdracht maandag terug zullen geven. De vlak voor de nationale feestdag begonnen nieuwe poging om tot een federale regering te komen, lijkt daarmee andermaal mislukt.

Volgens weekblad Knack gaan Magnette, die namens Wallonië aan het verkennen was, en De Wever, die namens Vlaanderen aan de slag was gegaan, voorstellen om de groenen en liberalen aan beide kanten van de taalgrens een kans te geven. Of dat veel zin heeft, zullen koning Filip en zijn adviseurs moeten bekijken. Magnette en De Wever praatten de afgelopen week al met beide politieke stromingen en boekten geen resultaat.

Koning Filip had in zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag op 21 juli nog gevraagd om voortvarendheid. De parlementsverkiezingen waren eind mei 2019 en tot nu toe zijn alle pogingen om tot een werkzame coalitie te komen, mislukt. Vanwege de coronacrisis is er in maart van dit jaar wel een tijdelijke minderheidsregering aangetreden onder leiding van Sophie Wilmès.

De partijen hebben nu nog een maand te tijd om een akkoord te bereiken. Op 17 september moet de regering Wilmès weer het vertrouwen krijgen. Als dat er niet is, kan Wilmès nog even demissionair verder, maar daarmee schiet België weinig op.


Meer België

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord