Koningin Mathilde bezoekt boerinnen

Vorsten

2019-06-13 15:23:00

De Belgische koningin Mathilde is donderdag op bezoek gegaan bij boerenbedrijven in Heers en Lummen. De vrouw van koning Filip ging op eigen verzoek langs boerderijen waar vrouwen de leiding hebben. Tijdens de bezoeken staat de rol van de vrouw in de landbouw telkens centraal.

“De vraag kwam van het paleis zelf om twee van onze leden te bezoeken waar de vrouw een speciale rol heeft. Bij beide boerderijen zijn de vrouwen ook bedrijfsleiders”, aldus Vanessa Saenen van de Boerenbond. “Kinderen en vrouwen zijn voor de koningin dan ook een belangrijk thema.” De voorzitter van de bond, Sonja De Becker, was ook enthousiast over de koninklijke aandacht: “Wij zijn verheugd en trots dat Hare Majesteit tijd vrijmaakt om een paar van onze landbouwbedrijven beter te leren kennen en om tegelijk het vrouwelijk ondernemerschap in onze sector te steunen”.

Mathilde begon de dag in Heers op het bedrijf van Annick Strauven en haar man Erwin Lowet. Hier draaien vrouwen al verschillende generaties mee. Dochter Lenka studeert dit jaar af als lerares, maar wil graag haar ouders opvolgen. “Ik besloot te studeren omdat het slecht ging in de landbouw, maar ik ben later zeker bereid om erin te stappen”, zei Lenka. “Maar mijn ouders zijn nog niet zo oud, dus ik wil hen de kans geven om verder te doen.”

Marktgericht

Vervolgens bezocht Mathilde in Lummen een tuindersgezin, bestaande uit Inge Zeeuws, Gert Reijnders en hun drie kinderen. Zij zijn een voorbeeld van hoe ook land- en tuinbouwers marktgericht ondernemen. Zij startten in 1995 met een tomatenbedrijf, maar Inge zocht een nieuwe uitdaging en begon in 2009 met een kiwibesplantage. Doordat het tomatenbedrijf enkele jaren later niet meer rendabel bleek, schakelden ze over naar aardbeien.

Het aantal vrouwen actief in de landbouw, een overwegend mannelijke sector, neemt de laatste jaren toe. In 2016 was in Vlaanderen 13,6 procent (bijna 2700) van de bedrijfsleiders in de landbouw een vrouw. Daarnaast waren er ruim 6600 vrouwen actief als meewerkend echtgenote.


Meer België

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt