Nationale feestdag houdt media België bezig

Vorsten

23-07-2016 13:41:00

nationale feestdag, laurent

Belgische media praten ook zaterdag ook nog na over de gang van zaken op de nationale feestdag waar prins Laurent aan zijn lot werd overgelaten tijdens het militair defilé. Dat het zwarte schaap van de familie – nota bene de enige van de koninklijke familie de moeite had genomen om aanwezig te zijn – zo moederziel alleen zat, blijft voer voor discussie.

“Koning Filip had zeker niet de bedoeling zijn broer belachelijk te maken”, aldus royaltyverslaggever Wim Dehandschutter in een uitvoerige beschouwing in Het Nieuwsblad. Maar er was een verborgen boodschap: naast het koninklijk gezin zijn de overige leden van de familie slechts een stelletje figuranten. “Het koninklijk gezin vormt het hart en de toekomt van de monarchie”, noteert Dehandschutter. Voor Laurent en zus Astrid is eigenlijk geen plaats meer.

De koning mag na drie jaar zijn geslaagd als staatshoofd, als hoofd van de koninklijke familie is gezien de tweespalt – deels voortkomend uit de nieuwe werkverdeling – heeft Filip nog veel werk te verrichten, aldus Het Nieuwsblad. “Hoe kan de koning zijn onderdanen verenigen als hij er zelf niet in slaagt de eenheid in zijn eigen familie te bewaren?” vraagt Dehandschutter zich af.

Contrast

Het Laatste Nieuws zag ook een contrast tussen de oproep tot eenheid van Filip in zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag en het gebrek aan eenheid in de koninklijke familie. Auteur en journalist Mario Danneels wees op grote onenigheid, met name bij prinses Astrid die het defilé negeerde. “Zij is in het verleden altijd heel plichtsgetrouw geweest”. Voor het beeld van de monarchie was de vertoning zelfs schadelijk. ‘Eén grote PR-blunder’, aldus Het Laatste Nieuws.

Ook Le Soir ging nog in op de beelden van de solitaire Laurent, die verveeld met zijn mobieltje speelde, kennelijk met het thuisfront belde, en zich moet hebben afgevraagd wat hij daar deed. Kwestie van protocol en niet van onwil, die plek naast de hoofdtribune, aldus de Waalse krant. “Maar is een traditie zo heilig als de rest van de familie maar uit één persoon bestaat”, veegde Het Nieuwsblad dat argument van tafel.

Meer België